Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ПРЕВОДАЧИ!
subsunacs.net - Форуми > Други > Дискусии
Bad_Nick
Проспахме си празника smile.gif
Честито на всички хора в този сайт, които превеждат за слава и отделят от свободното си време, за да направят добро на други, непознати хора! Шапка ви свалям, колеги и се гордея с вас и с този сайт!

За международен Ден на преводача е приет 30 септември, датата на смъртта на свети Йероним. Евсевий Йероним Софроний (Стридон, Далмация 347 г. - Витлеем септември 420 г.) е преводачът на Библията от гръцки и еврейски на латински език между 383 г. и 406 г. , известна под името Vulgata. Неговият превод е направен по поръка на папа Дамас и ревизира стария латински превод на Библията, наречен Vetus Latina. Свети Йероним (на латински Hieronymus) е баща и доктор на Католическата църква. (цитат от Уикипедия)
batkoivo
clapping.gif Поздрави и от мен за всички преводачи
In_the_hell
Благодаря на Bad_nick за информацията, не го знаех това. rolleyes.gif
И честито със закъснение на всички преводачи! w00t.gif
thankyou
<#thank#>
darkness_angel
Честито на всички clapping.gif clapping.gif
insomnias
Честито на преводачите!

Този ден е посветен на двата вида преводачи - interpreter - за устен превод и translator - за писмен превод. Само на български думата е една - преводач. На този ден Международната федерация на преводачите всяка година излиза с различно послание към преводачите по света. Тази година посланието е много интересно и насочено към приноса на преводачите в процеса на реализация и защита на човешките права. Пречупени през тази призма посланията звучат така: - право да се изразяваш на даден език, право да получават услуги на своя език, право на информация на роден език, право на информираност за здравословното състояние на роден език и право на справедлив процес. Това са основните човешки права, които в чуждоезикова среда при липса на преводач, не биха могли да бъдат упражнени от техния носител. Затова и Международната федерация заостря вниманието върху факта, че в процеса на глобализация тези основни човешки права трудно биха могли да бъдат реализирани без помощта на преводачите.

http://www.posredniknews.com/site/index.ph...&Itemid=204

За мен, като човек, който превежда филмчета за удоволствие, празник е всеки един ден, в който ми е хубаво да си превеждам smile.gif А на професионалистите им желая много здраве и успехи, по-високо заплащане и оценяване значимостта на труда им, и дано някой ден достигнем тяхното ниво, без това да звучи прекалено амбициозно и нескромно.
mousy
честито на всички и от мен, макар и със закъснение Vala_34.gif Vala_34.gif clapping.gif clapping.gif
SlashFTW
Честит празник на патерици, не знаех, че е бил вчера wink.gif
Spark
И аз не разбрах, че е имало празник... никой не почерпи smile.gif
ashley
Честит празник и от мен.... party.gif
Чак сега забелязах темата laugh1.gif
HristoGavrilov
Честит празник на патерици!
Bad_Nick
Цитат(Spark @ 1 Oct 2009, 09:38 AM) *
И аз не разбрах, че е имало празник... никой не почерпи smile.gif

Аз мислех още лятото да почерпя, ама Люси е виновна!
Не дойде насам и ни провали пийенето smile.gif
insomnias
Щом лятото си искал за този празник да черпиш, пък аз като дойдох есента, теб те нямаше, значи - ще черпя аз, когато му дойде времето smile.gif)))))) И - поемам си вината, да знаеш! И за апокалипсиса през 2012 също smile.gif
van4et0o
Честит ви празник на всички ( на патерици ) , и мерси за хубавите и качествени преводи.. tongue.gif rolleyes.gif Нямах си и на идея за този празник.. huh.gif
In_the_hell
Цитат(insomnias @ 1 Oct 2009, 11:20 PM) *
И - поемам си вината, да знаеш! И за апокалипсиса през 2012 също smile.gif

Леле, стана сташно laugh1.gif Това си е доста голяма вина laugh1.gif
Bad_Nick
offtopic
Цитат(insomnias @ 1 Oct 2009, 11:20 PM) *
когато му дойде времето

Айде сега оправдания, ще ми излизаш с номерата на царя smile.gif
mentos
вци4ки превода4и да сте живи и здрави благодаря ви на вси4ки
bpa
Някой беше предложил да се направи една среща това лято. Има ли някакви предложения или развитие на нещата по тази тема?
Bad_Nick
Аз предложих да го организирам, но освен от един човек други отзиви не получих и затова си затраях.
bpa
Жалко. Струваше ми се добра идея. Особено това да почешем езици на бира с чироз или странджанки.
ashley
Или да си поръчаме торта w00t.gif като саб laugh1.gif
Planet_Rocker@or*Die
мммммм харесва ми идеята ти ашли аз викам да е с шоколадова глазура и с някакви плодчета smile.gif /мали само кат си я представя.. heat.gif/
insomnias
Цитат(Planet_Rocker@or*Die @ 12 Apr 2010, 06:03 PM) *
мммммм харесва ми идеята ти ашли аз викам да е с шоколадова глазура и с някакви плодчета smile.gif /мали само кат си я представя.. heat.gif/

Това може и да ме накара да мина около 500 километра smile.gif Може и да не е една тортичката, м?
ashley
Каня всички на това място rock.gif

Ще почерпя подобаващо тези, които се осмелят да дойдат rolleyes.gif drinks.gif smoke.gif
Planet_Rocker@or*Die
аз викам там да се съберем за 20 април rock.gif rock.gif rock.gif и фюрера да е велик rock.gif laugh1.gif w00t.gif w00t.gif w00t.gif
Bad_Nick
Баси грозната идея!

Оспамихме темата, но все пак ако се съберат поне 4-5 мераклии ( освен бургазлиите ) ще отворя нова тема за подробностите около събирането.
Люси, ако дойдеш няма да ядеш торта smile.gif Ще мятаме водки smile.gif
insomnias
Къде ще ги мятаме?! :Р На мен и една ми стига, но я поръчвам на 2 х 50 гр, така съм по-авторитетен пияч smile.gif А виж, торта ям повечко... Ще дойда, то за къде сте без мен, нали съм на всяка манджа мерудия :Р
bpa
Сигурно през лятото на морето и при трудовите хора.
ashley
Цитат(Bad_Nick @ 15 Apr 2010, 02:41 AM) *
Баси грозната идея!

Нали твоята е по-красива laugh1.gif
И все в Бургас искаш да се събират хората, но нали има много какво да се види там blink.gif
Bad_Nick
Цитат(ashley @ 15 Apr 2010, 05:51 PM) *
Цитат(Bad_Nick @ 15 Apr 2010, 02:41 AM) *
Баси грозната идея!

Нали твоята е по-красива laugh1.gif
И все в Бургас искаш да се събират хората, но нали има много какво да се види там blink.gif

Не искам да влизам в полемика, но макар и на шега, снимката с хитлерово кафе е грозна идея. Затова и го казах.
Причината да предложа среща на форума в Бургас е много простичка - тук е корена на унакс, а и лятото всеки го тегли към морето.
Понеже е трудно всички да се организираме по едно и също време, се надявам желаещите да пишат овреме, за да се повидиме. Кой ще яде торти, кой ще пие водки, ще се види накрая на касовия бон smile.gif
Ще направя всичко възможно, за да присъствам на всички срещи. Искрено се надявам, че и Spark ще има същата грижа като мен.
ashley
Направи всички възможно и спането да ни уредиш laugh1.gif Да ни разведеш из Бургас (без крайните квартали, че не ми се купува газова маска), да ни отведеш насам-натам sun_bespectacled.gif
Уж каниш, пък после минаваш с номера... аз ще намеря време да намина laugh1.gif Няма такива ще се грижиш за нас. Не сме пресекли цяла България, както в моя случай, за да се лутаме сами в нефтения град laugh1.gif
Bad_Nick
Не разбирам защо говориш така.
Не виждам луд интерес към форумно събиране, затова и писах, че обади ли се някой овреме, че идва, аз ще бъда там. Но ако почнете да ми се точите един по един през два дни, има вероятност да съм ангажиран служебно и да пропусна някой, за което в аванс ще ви уведомя. Аз съм коректен човек и не мога едно към гьотере да обещая, че ако дойдат 140 човека един по един, ще бъда на всички 140 срещи.
С нощувките всеки ще се оправя сам. Мога да запазя хотел на някой, който предварително ме е помолил за това.
Ако реша да поканя някой като мой гост на вилата ми до ММЦ, то ще бъде на лична, а не тук.
От друга страна под никакъв предлог не приемам който и да е да се бъзика с родния ми град!
Ако някой не харесва бургаското черноморие е свободен да си избере друго място за почивка през лятото. Нека запазим коректност като колеги, както е било досега.
Смятам, че бях ясен и изчерпателен и повече коментари по мой адрес в тази тема ще бъдат излишни.
stdoominic
Bad_Nick, ти като че ли не четеш форума. ashley просто се драчи, за нея това си е нормален начин да общува. За улегнали хора като нас това не е обичайно, но децата така си говорят. Казвам го само защото преди време пак така се обиди за нищо.
ashley, не мога та ти взема адвокатска такса, защото си непълнолетна. laugh1.gif Някой от вашите да ми се обади read.gif
ashley
Амммм... не позна laugh1.gif Пълнолетна съм, ако искаш и доказателства ще предоставя rolleyes.gif
Но става ли въпрос за пари... да, определено ще те свържа с родителско лице grin.gif
Bad_Nick
Честит празник, колеги!
Бъдете здрави и запазете ентусиазма жив.
0ld SCho0l
Честит да им е празникът на всички преводачи! smile.gif
reDeyeZ
Честит международен ден на преводача на всички, които чувстват и знаят какво значи това smile.gif

Fantastic writing in English is kind of disreputable, but fantastic writing in translation is the summit.

Плюс, навита съм за срещичка. Ще ми е сууупер интересно да се запозная особено с някои хора от форума smile.gif И да се напием, разбира се smile.gif
Bad_Nick
Честит празник, колеги!
Бъдете здрави и се забавлявайте, докато превеждате!
tosho_cool
Честит празник и от мен,продължавай те все така да ни радвате с добри преводи. drinks.gif thankyou.gif
propaganda

Man1akalen
Честит празник! drinks.gif

Благодаря ви, за доброто дело, което правите за всички. smile.gif
Raikonen07
Честито, повече на момите, и да се разубавеват повечко.
Това е "lo-fi" версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.